Jag åkte bort till vår vall som ligger utefter Kopparhultsvägen och kunde konstatera att vildsvinen under vintern totalt har förstört växtligheten. Nästan hälften av marken är uppbökad.
Ingredienser (Portioner: 4)
2 l nyplockade späda nässlor (ca)
1 l vatten (ca)
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl grädde
3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering
Gör så här
Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
----------------------
Receptet ovan är originalet. Är man lat och har sköljt nässlorna noga innan man börjar kan man strunta att sila av utan bara köra ner en stavmixer i kastrullen så slipper man hackandet. Jag använder smör istället för margarin och späder med vattnet och vitt vin eller sherry och grädde och tillsätter därefter nässelblandningen. Har man som vi en varm ladugårdsvägg med kraftiga nässelbestånd så "plockar", jag använder sax, man två liter nässlor på cirka 10 minuter.
Jag kom hem i går kväll och när jag vaknade i morse var det full rulle på en gång. Vi hade bokat in såmaskinen och han kom förstås redan på morgonen och förstörde min planering totalt. Det sparar mycket tid med en stor såmaskin som sår både havre och grädfrö samt packar i ett moment. Resten av dagen blev fylld av andra akuta saker som däckbyten och småpyssel.